Saturday, April 17, 2010

Nasi Ayam Mak Teh



Cara-caranya satu per satu:

AYAM- bersihkan ayam, rebus (masukkan bwg putih dan halia yg ditumbuk), ketuk serai 2 batang, sedikit garam, rebus sampai masak. Toskan, gaul dengan garam kunyit. Biarkan dulu, nak dekat makan baru goring, dah goreng, chop2kan ayam

NASI- 8 pot nasi, masukkan 3 kiub ayam, masukkan air rebusan ayam tambah air biasa, dan serbuk kunyit

SUP – Jerang air rebusan ayam tadi, masukkan serbuk sup, kiub ayam, kayu manis, lada hitam sedikit, garam dan gula

KICAP – Kicap biasa, tambah 2 sudu minyak menggoreng ayam tadi

SOS – 10 cili merah blend, masuk tomato sos, garam, gula dan air sedikit

ULAM – Potong serong timun, potong salad dan tomato


No comments:

Post a Comment